20 листопада 2017, 11:15, Урожай

Перший урожай шафрану зібрали на Херсонщині

Вирощуванням прянощів на своїй ділянці займається, Йохан Боден, родом з Швеції. Саме він завіз в Україну посадковий матеріал і зайнявся вирощуванням шафрану, повідомляє newscity.in.ua.

Фермер розповів, що експеримент із вирощування шафрану в Херсонській області обійшовся їхній родині не дешево. За кожен кілограм посадкового матеріалу у вигляді цибулин довелося заплатити по 4 — 5 євро. Однак, шафранові крокуси підтвердили свою рентабельність — заробіток на квітах окупив вкладені витрати з лишком. Грам уже висушених і готових до використання тичинок коштує від 1,5 до 2,5 тис. євро.

За словами аграрних новаторів, ця іранська спеція має хороший попит в країнах Європи. Як виявилося, шафран відмінно прижився на херсонській землі.

Цікаво, що на відміну від багатьох сільськогосподарських культур, шафран розквітає з першими заморозками. Тобто до збирання врожаю приступають, коли всі інші земельні роботи вже закінчені.

Дуже важливо зібрати саме квітки, проте, як пряність використовуються не пелюстки, а червоні тичинки всередині суцвіть. За приблизними підрахунками, з 25 квіток збирається лише 1 грам спецій, адже тут важливі саме невеликі червоні тичинки, які знаходяться в рослині. Після відділення тичинок їх висушують. Примітно, що висушені спеції можуть зберігатися до ста років.