9 листопада 2017, 10:45, Україна

Господарство на Київщині вирощує органічні ягоди

Займаються вирощуванням два аграрії — Євген Базілюк та Олександр Попчук, які раніше не мали ніякого стосунку до сільського господарства, пишуть «Українські Новини». Проте спробували, і хоч не одразу, але справа пішла. Компаньйони спочатку спробували свої сили у зернових культурах. Та трохи згодом пішли у ягідництво і не прогадали. Дохідність ягід на одному гектарі в рази вища, ніж у зернових.

«Якщо на пшениці на одному гектарі можна отримати валовий прибуток — 12-20 тис. грн, то на ягодах це від 700 тис. грн до 1 млн грн з гектару», — пояснює Базілюк. На їхньому господарстві майже 2/3 засіяно саме малиною.

Тільки-от швидких прибутків у ягідництві не буває. За три роки фермери вже вклали у цю ферму близько 4 млн грн. Проте органічна полуниця окупить себе протягом 2-х, малина — 3-х, а лохина — аж 5-ти років.

Лохина має дуже великий потенціал. На відміну від малини або суниці, кущ лохини за сприятливих умов може давати плоди майже 20-30 років.

За словами Попчука, що більше вона росте, то дорослішим стає кущ і то більше він буде давати врожай, тобто і рентабельність з роками стає вищою. «Треба довше чекати повернення грошей, але якщо ти дочекаєшся, то будеш на коні», — стверджує Попчук.

Вирощування ягід тут органічне, не застосовують ані мінеральних добрив, ані ЗЗР. Вносять лише органічні добрива.

А ще органічні ягоди переважно збирають вручну. На цій фермі у пікові періоди працює приблизно п’ятдесят робітників із сусідніх сіл. З гектару малини чи то суниці вони можуть зібрати від 3-х до 6-ти тонн врожаю, полуниці – десять. Але до таких ягідних об’ємів український ринок поки що не готовий. Ринок свіжих органічних ягід дуже слабкий, нарікає Базілюк. Тому вирішили зі своєю продукцією «йти до Європи». Для того, щоб експортувати за кордон, бізнесмени створили кооператив, до якого входять схожі підприємства.

«Ми всі разом збираємо врожай, заморожуємо його, формуємо партію і будемо цим кооперативом шукати клієнта і відправляти продукцію за кордон», — каже Попчук.