20 грудня 2016, 08:02, ЗЗР

Syngenta оштрафована на $4,8 млн за порушення правил використання пестицидів на Гаваях

Така інформація оприлюднена Beyond Pesticides з посиланням на Агентство з охорони навколишнього середовища США (ЕРА). 

Штраф у $4,8 млн було накладено ЕРА після випадку з отруєнням 10 працівників на дослідному полі компанії в Кауаї на Гаваях, що стався на початку 2016 року. Як зазначається в скарзі, поданій Агентством, Syngenta використовувала на полі недозволений препарат з групи фосфорорганічних сполук на основі хлорпіріфосу. Одразу після обробки поля до роботи на ньому було направлено 19 працівників, 10 з яких потрапили до лікарні з отруєнням.

Хлорпіріфос, сполука з нейротоксичною дією, застосовувалась Сингентою в препараті «Lorsban Advanced», який було використано без дотримання періоду очікування для робітників, також компанія не надала належних засобів захисту та не подбала про наявність антидоту до хлорпіріфосу на випадок виникнення отруєнь.

Розслідування ЕРА, розпочате в квітні, доводить, що факти порушень Сингентою федеральних законів щодо обігу й використання пестицидів на Гаваях є регулярними. Компанія перетворила острови у полігон випробувань препаратів і культур, в тому числі ГМ.

Так, за даними Агентства з безпеки харчових продуктів, станом на 2014 рік на Гавайських островах нараховувалась 1381 ділянка польових випробувань компанії Syngenta. Для порівняння, в такому великому аграрному штаті, як Каліфорнія, їх було усього 178.

Пестициди на цих ділянках застосвуються без дотримання періодів очікування протягом усього року, адже клімат на Гаваях дозволяє цілорічну культивацію рослин. Це призводить до накопичення отрути в природному середовищі, що може становити загрозу здоров'ю населення.

У звіті ЕРА від 25 травня 2014 року оприлюднена інформація про виявлення у природних водоймах Гавайських островів 25 гербіцидів, 11 інсектицидів та 6 фунгіцидів. Про порушення при застосуванні пестицидів на Гаваях повідомлялось неодноразово ще з 2008 року, проте Федеральне агентство з використання пестицидів (FIFRA) не вживало адекватних заходів до припиннення порушень. В результаті, ще з 2012 року фіксувались непоодинокі випадки отруєнь місцевих жителів діючими речовинами засобів захисту рослин.