4 листопада 2017, 11:51, Технології

Агроном шукає інвестора для створення унікальної системи контролю ущільнення ґрунту

Ущільнення ґрунту та формування плужної підошви — одна з головних проблем, з якими українським аграріям доведеться зіштовхнутися вже найближчим часом. До Traktorist.ua звернувся агроном Віктор Хомин, який стверджує, що розробив унікальну систему створення карт ущільнення ґрунту під назвою «Поле 3D», та наразі шукає інвесторів для реалізації цього проекту.

«Я пропоную до розгляду ідею «Поле 3D»: контроль щільності за допомогою глибокого рихлення, по всьому полю, в кожній його частині, із фіксуванням на картах щільності», — розповідає Віктор Хомин.

Не залежно від типу культиватора, кожен робочий орган має амортизаційну пружину. Під час попадання в ущільнену зону вона стискається, відбувається часткове вимилювання, що дозволяє уникнути втрати чи поломки робочого органу, після того як щільність ґрунту змінюється дана пружина повертає лапу в раніше заданий діапазон.

«З вище сказаного ми бачимо що під час роботи відбуваються зміна довжини пружини. Для прикладу, після встановлення глибини, довжина пружини становить 25 см, при попаданні в ущільнену зону  відбувається стиснення до 20 см. Звідси ми маємо два показника: в межах норми та поза нормою. Різниця між даними показниками становить 5 см. Якщо задана глибина рихлення 30 см, і відбувається стискання пружини, це свідчить про ущільнення в межах від 25 см орного шару», — ділиться Віталій Хомин.

Ідея агронома полягає у тому, щоб на робочому органі встановити датчик, який буде зчитувати відстань між точками «А» та «Б», в постійному режимі та малювати графік, відповідно руху агрегату по полі. За допомогою програми отриманий графік можна відобразити у спектрі кольорів. Даний спектр можна накладати на карти врожайності полів та вмісту мікроелементів у ґрунті, таким чином бачити закономірності впливу декількох факторів на одному полі.

Даних датчиків буде три. Перший датчик буде розміщений на рамі, його задача будувати сітку відповідно до координатів руху культиватора  на полі. Два наступні датчики будуть встановлені на пружини лап, для фіксації ущільнення в двох діапазонах.

«Датчики також зчитуватимуть відстань лап від рами, таким чином ми зможемо контролювати глибину обробітку по всьому полю. Додатково ми зможемо побачити те чого не бачили раніше — природу руху лап у ґрунті, дані датчики покажуть як себе поводять робочі органи в ґрунті, що візуально ми не бачимо. Ми побачимо першими те хто ніколи не бачив і не задумувався», — розповідає агроном.

На даний час я в пошуках зацікавленого інвестора, в двосторонній реалізації своєї ідеї.

Якщо вас зацікавила дана ідея, звертайтеся безпосередньо до автора Віктора Хомина за поштою viktorhryhorovychhomyn@gmail.com.