31 жовтня 2017, 12:03, Урожай

Три причини, які спонукають українських аграріїв збільшувати виробництво зернобобових

Заступник голови Мінагрополітики нагадала, що посівні площі зернобобових культур в Україні в поточному році становлять близько 500 тис. га, що виросло в порівнянні з 2016 роком на 55%, коли посівні площі під цією групою культур були на рівні 320,6 тис. га.

«В структурі виробництва бобових в Україні левову частку займає горох — більше 70%, потім квасоля — 11%, вика — 4%, нут — 2%, інші бобові — 9%. За даними Держстату України, станом на 1 жовтня намолочено бобових культур  близько 1,3 млн тонн, при урожайності — 2,58 т/га. Якщо подивитись на світовий ринок, то сьогодні найбільшими виробниками бобових в світі є Індія, Китай та Канада. Але ми маємо всі необхідні передумови, щоб стати одним із ключових виробників бобових у світі», — зауважила Ольга Трофімцева.

За  її словами, сьогодні існує три важливі фактори, зважаючи на які українським виробникам необхідно звернути увагу на зернобобові у процесі диверсифікації свого виробництва.

«По-перше, сьогодні є багато експортних ринків зі значним попитом саме на цю продукцію. По-друге, бобові позитивно впливають на ґрунти, їх якість і є цінними ланками сівозміни. По-третє, перехід на вирощування бобових не вимагає великих додаткових інвестицій, а виробництво є прибутковим. В деяких регіонах України фермер точно отримає більшу маржу від вирощування сочевиці чи нуту, ніж від соняшнику», — резюмувала заступник Міністра.