30 жовтня 2017, 13:00, Україна

Овочівники відмовляються вирощувати капусту розсадою повертаючись до прямого посіву

Під час прямого посіву норму витрати насіння слід встановлювати з запасом в 20-40% в порівнянні з розсадним способом, тому така капуста виявлялася занадто дорогою, повідомляє agro-smart.com.ua.

Тепер вже більш трудомісткий розсадний спосіб виходить дорогим через зростання вартості робочої сили.

Експерти додають, що капуста, висіяна прямо в поле, стійка до стресів, а після появи сходів розвивається швидше і краще, ніж вирощена розсадним способом. Крім того, під основну частину врожаю капусти розсада висаджується в червні, коли через кліматичні зміни останніх років посуха та низький рівень вологи у ґрунті негативно впливають на рослини культури.

«Навіть з урахуванням низької схожості вирощувати білокачанну капусту прямим посівом дешевше при наявності сучасних сівалок точного висіву, які дозволяють витримувати точність глибини для дрібного насіння при дрібній сівбі. А також провідні світові виробники нарешті створили капустозбиральні комбайни, після яких капуста придатна не тільки на переробку, а й на свіжий ринок, і навіть на зберігання, хоча і зі скороченим терміном», — наголошують експерти.