27 жовтня 2017, 09:45, Україна

Деградація українських ґрунтів призводить до втрати 20 млрд грн щороку

Про це пише у своєму матеріалі AgroPolit.com «Земля на межі: вчені НААН — про 4 проблеми якості ґрунтів» з  посиланням на підрахунки вчених Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського».

Ми їх втрачаємо, або як врятувати ґрунти від деградації
Читати по темі

Найбільше земель постраждали через втрату гумусу та поживних речовин, відмічають науковці, коли до виснаження призвело неправильне вирощування рослин, це близько 43%, 39% земель постраждали від переущільнення, 38% від замулення та утворення кірки.

«Якщо ми не зупинимо цю тенденцію, землі будуть ставати гіршими й гіршими. І це тоді як наука має достатньо засобів для того, щоб покращити цей показник», — розповів Святослав Балюк, керівник Національного наукового центру «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського».

Чимала кількість земель отруєна шкідливими речовинами — 11% грантів насичені радіонуклідами, 9,3% складають ґрунти, забруднені пестицидами, 8% — важкими металами.

«На півночі України у нас велика кількість земель зараження радіонуклідами — цезієм, стронцієм. Щоб відбувся їхній розпад, необхідно, щоб минуло 300 років», — розповів Дмитро Штибляк, дослідник ґрунтів.

Карта ґрунтів України