23 жовтня 2017, 17:00, Україна

Для ефективного господарювання основну увагу необхідно приділяти біологічній складовій ґрунту

На думку вченого сьогодні потрібно змінювати підходи до обробітку ґрунту, адже теперішні методи призводить до зниження урожайності, погіршення якісних характеристик самого ґрунту.

«Ми виділяємо три складові здорового ґрунту: хімічну, фізичну і найголовнішу — біологічну. Раніше ми робили головний акцент на хімічній складовій, проте зараз вже зрозуміли, що основну увагу потрібно приділяти саме біологічній. Я маю на увазі всю ту біоту, яка живе у ґрунті, а також біологічні властивості та характеристики самого ґрунту», — розповідає Гарольд ван Ес.

Гарольд ван Ес: Ґрунти нам потрібні родючі, тому про їхнє здоров’я також треба дбати
Читати по темі

Сьогодні існують численні тести для визначення стану ґрунту, його здоров’я та структури. Які доказують, що на якість та родючість ґрунту впливає біологічна складова та його фізичний стан.

У своїх дослідженнях Гарольд ван Ес не лише займається дослідженнями стану ґрунтів, але й є учасником та одним із засновників програми Soil Health, що розглядає ґрунти не як неживий субстрат, а як живу систему, своєрідний організм.

«Зазвичай до уваги беруть переважно хімічний склад ґрунтів, проте увагу потрібно звертати все ж на біологічну складову. Завдяки дослідженням ми побачили, що застосування сидератів покращує біологічний склад ґрунту, його структуру, підвищує урожайність вирощуваних культур», — додає професор.