20 жовтня 2017, 08:57, Урожай

Неправильні умови зберігання цукрових буряків можуть призвести до повної втрати цукристості коренеплодів

За тривалого зберігання буряків у кагатах за температури плюс 10-12°С розмір втрат цукру може сягати 1,8% маси коренеплодів і 10% його загального вмісту, повідомляє agrotimes.net.

Саме тому формування кагатів для тривалого зберігання розпочинають, коли середньодобова температура повітря опускається нижче плюс 10-12°С.

Приблизно через тиждень після формування кагатів коренеплоди починають споживати кисень, самозігріватися, активуючи патогенну мікрофлору та гнити. Так розвивається найшкідливіша хвороба під час зберігання коренеплодів — кагатна гниль, що має вигляд цвілі різного забарвлення (чорна, сіра, біла, червона, блакитна тощо) залежно від типу збудника. 

АгроЕкспедиція Цукровий Буряк 2017: Кому в Україні жити солодко?
Читати по темі

Проведені в Інституті біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України дослідження свідчать, що з кожним відсотком маси коренеплодів, що загнивають, їх цукристість знижується на 0,12-0,15%. Тобто, якщо в кагаті 10% маси уражено кагатною гниллю, то після переробки можна взагалі не отримати білого кристалічного цукру. 

До того ж, за сприятливих для розвитку хвороби умов зовнішнього середовища розміри втрат під час зберігання буряків у кагатах можуть становити до 40% загальної маси. Слід зважати, що зігнилі коренеплоди не рекомендується використовувати на корм тваринам.