15 грудня 2016, 13:29, Насіння

SESVANDERHAVE підбиває підсумки сезону цукрового буряка

Про результати вивчення цих гібридів у рамках спільного проекту з SESVANDERHAVE розповів Олександр Камінський, виконавчий директор компанії ««Україна-2001», у інтерв'ю журналу «АгроЕліта».

Він відзначив, що сезон загалом був непростим, адже погодні умови коливались від одних крайнощів до інших, проте найбільше неприємностей завдав сніговий шторм в листопаді, який паралізував район та викликав затримку із збиранням цукрового буряка. Проте зараз роботи уже майже завершені.

«Копку ми вже закінчуємо, ще лишилось зібрати буряк на 300 га. На полях наразі лежить 67 тис. т коренеплодів — спішили швидше викопати, — говорить Олександр Камінський. — Звісно, мороз впливає негативно на клітини рослин, при розмороженні вони тріскаються. А зберігати в теплі буряк теж не можна, адже він уражений. Таким чином, втрачання цукру з таких буряків неминуче».

Що стосується випробування нових гібридів, то обидва показали високі технологічні показники і підсумковий результат. Цукристість становила 17-18%. Урожайність дуже коливалася від ділянки до ділянки, проте середній результат врожайності на товарних посівах гібридів SESVANDERHAVE Предатор та Федеріка склав 50 т/га. На дослідних ділянках найвища врожайність гібриду SESVANDERHAVE Предатор склала 62 т/га, а Федеріки — 75 т/га.

«Хочу сказати, що на врожайність цукрового буряку, попри особливості самого гібрида, впливає дуже багато факторів: тих, які ми контролюємо, і тих, на які ми вплинути не можемо. Перший основний фактор — це забезпеченість вологою. І не просто сума опадів, а період, в яких вони є чи відсутні. Другий фактор — період збирання та якісні характеристики ґрунтів», — ділиться досвідом директор господарства.