15 грудня 2016, 11:47, Урожай

Харківщина — серед лідерів рослинницької галузі України

Про результати збиральної кампанії 2016 року розповів Марк Беккер, заступник голови Харківської ОДА.

За офіційними даними в Харківській області було отримано валовий урожай зернових та зернобобових культур на рівні  4 385 тис. т, що є більше, аніж минулого року (4 200 тис.т).

Пшениці зібрали трохи менше, аніж торік, оскільки чверть посівів озимини минулого року не зійшли, проте завдяки вищій урожайності отримали збір зерна 2,1 млн т. Урожайність пшениці становила 45,6 ц/га, проти 41 ц/га минулоріч.

Більше зібрали й кукурудзи 1,55 млн т, що на 300 тис. т перевищує показник 2015 року. Урожай соняшника в 1,3 млн т дозволив знову посісти перше місце серед областей України за збором насіння цієї олійної культури.

«У цьому році Харківська область увійшла до п'ятірки регіонів України, які отримали понад 1 млн т цукрових буряків: ми зібрали 1,2 млн т. Область як ніколи забезпечена цукром», — відзначив окремо Марк Беккер.

Крім того, Харківщина опинилась на другому місці за урожаем гречки та проса.

Під урожай 2017 року в області посіяно 475 тис. га озимих. З них в хорошому стані — 39%, 51% — в задовільному стані і 11% — слабкі та зріджені посіви. Близько 38 тис. га озимини не зійшли, бо деякі господарства затрималися з посівом через пізнє збирання соняшника.

«З огляду на те, що вже другий рік поспіль у нас не сходить частина озимих у зв'язку з погодними умовами, в наступному році ми будемо коригувати структуру посівних площ», — зазначив перший заступник голови ХОДА.