14 жовтня 2017, 09:30, Україна

Зміни клімату змушують українських аграріїв вирощувати нові культури

 Фермер з Переяславщини Віктор працює на землі вже понад 25 років. За цей час клімат суттєво змінився. Тепер за порадами фермер звертається до колег з Ізраїлю і США, повідомляється у сюжеті tsn.ua.

«В американських преріях мало вологи — і тому ми переймаємо їхній досвід, як зберегти вологу», — пояснює чоловік.

Вирощувати на такому ґрунті Віктор готується те, що сіють у себе араби й азіати.

«В нашу сторону більше сунеться сорго», — каже він.

Сорго вже вирощують на експериментальному полі Інституту зрошувального землеробства разом нутом, чечевицею та іншими культурами. Все це вчені досліджують, як альтернативу класичним українським культурам — земля наближається до стану напівпустелі.

Зрошення вже потребує 90% території, придатної для ведення сільського господарства. Однак навіть штучний полив цього літа не допоміг багатьом землеробам. Помідори запеклися прямо у полях. Температура повітря сягала влітку 40°C, а ґрунт прогрівався до 70°C.

Але фермери змогли скористатися і такими «пустельними» умовами. Дехто збирає два урожаї картоплі. Перший врожай зібрали у червні, тоді ж частину бульби знову закопали в землю, аби вродила ще раз — восени.

«В один день — це все конвеєром іде. Обробили стимуляторами — і зразу висаджується в поле. Потім цей врожай збирається у першій декаді жовтня», — розповідають аграрії.

Експериментальні поля на Херсонщині фахівці вже порівнюють із кліматом Азербайджану, а там, де було Полісся, кажуть, формується степ. На Київщині вже панують умови, які 100 років тому були характерні для Одещини, тоді як самі одесити наближаються до турецького клімату.