13 жовтня 2017, 13:00, ЗЗР

Ефективність трихограми залежить від своєчасності внесення та якості підготовки біоматеріалу

Агрономам слід пам'ятати, що літ стеблового метелика в Україні розтягнутий до одного місяця. І дуже важливо провести внесення трихограми у перших два тижні льоту шкідника. Перше внесення трихограми потрібно проводити за фіксування початку льоту та яйцекладки (пошук яйцекладок починають після 3-4 днів від початку льоту), повторне — через 5-7 днів.

Разом з тим, кратність внесення трихограми можна збільшувати за потребою. Найбільшої шкоди врожаю кукурудзи завдають гусениці, які вийшли з перших яйцекладок і вгризаються в стебло рослини нижче від  кріплення качана, у ніжку або сам качан. Пізніші пошкодження (вище від кріплення качана) впливають на кількість врожаю несуттєво.

Часто моніторинг шкідника виконує компанія, котра здійснюватиме внесення трихограми, проте науковці радять агрономам самостійно слідкувати за темпами поширення шкідників та проводити внесення трихограми своєчасно, а не в порядку черги.

Трихограма: біологічний захист рослин чи бізнес на межі афери?
Читати по темі

Разом з тим, перед внесенням трихограми на посіви необхідно провести попередню підготовку матеріалу. Перед початком внесення біоматеріалу конверти необхідно покласти у тепле місце і періодично спостерігати за початком відродження трихограми. Потім ці конверти необхідно помістити у холодильник до початку внесення на поле.

Для отримання необхідного ефекту від внесення трихограми науковці радять дотримуватись наступних рекомендацій:

  • моніторинг появи шкідника, який визначає своєчасне внесення ентомофага-трихограми;
  • визначення виду трихограми;
  • визначення біологічних показників трихограми (процент відродження, паразитування та співвідношення самиць і самців у культурі;
  • визначення норм застосування трихограми на основі спостереження за світловими пастками та заселення кукурудзяним метеликом посівів кукурудзи.

Діагностика виду трихограми та її життєздатності, а також моніторинг появи шкідника займає немало часу, але якщо вирахувати економію у порівнянні з застосуванням хімічних засобів захисту рослин — вигода очевидна.