11 жовтня 2017, 13:00, Урожай

На Закарпатті лохину вирощують за міжнародними стандартами GlobalGAP

Наразі, господарство «Блу Беррі» лише починає вирощувати лохину, проте за словами власниці Наталії Пукшин, цьогоріч компанії вдалось отримати сертифікат за міжнародними стандартами GlobalGAP, повідомляє uzhgorod.net.ua.

«GlobalGAP — це своєрідний код безпеки продуктів харчування. При цьому відстежуються всі ланки технологічного ланцюжка. Сертифікація дає дуже чіткі настанови щодо аналізу ґрунту, води для поливу тощо. І це добре. Нам два роки довелося чекати перших плодів. У 2017 вперше урожай зібрали. Дуже добре попрацювали для сертифікації», — розповідає Наталія Пукшин

Лохину у «Блу Беррі» вирощують без використання жодних пестицидів. У  виробничому процесі задіяно близько ста працівників.

«Раніше поливали вручну, зараз поливаємо та удобрюємо завдяки краплинному зрошенню. Цьогоріч ми заклали ранні та пізні сорти. Тобто з червня до вересня збираємо урожай. Адже тут справді багато ручної роботи. Й це стосується не тільки збору врожаю, пестицидів ми не використовуємо, тому з бур’янами потрібно боротись власноруч», — розповідає директор господарства.

Разом з тим, для отримання стабільних врожаїв, необхідно враховувати погодні умови. Наталія Пукшин розповідає, через весняні морози, декотрі пагони померзли і квітки, які розкрилися першими, загинули.

«А ще через дощі в цьому сезоні 10 днів не могли збирати ягоди, бо їх треба зривати сухими. Ця чорниця не любить надмірну вологу. Не дай, Боже, дві доби постоїть вода у рядах, рослина може почати гнити або взагалі загинути. Було таке, що ми їх трохи перелили, і от уже маємо менше ягід — зібрали тільки третину. Але я все це б назвала не помилками, а досвідом. Ми навіть готові ділитися ним», — підкреслює Наталія Пукшин

Цього року 100% ягід господарство реалізувало саме в Україні, а отриманий прибуток Наталія Пукшин планує витратити на покращення на осучаснення існуючої плантації.