10 жовтня 2017, 14:00, Насіння

Аграрії експериментують з вибором ФАО кукурудзи через зміни клімату

Поточний кукурудзяний сезон для більшості аграріїв був доволі складним, практично у кожному відвіданому нами господарстві показники урожайності кукурудзи були нижчі, аніж минулоріч. Причин цьому насправді декілька, одна з них — зміщення ФАО.

Склалося так, що саме погодно-кліматичні умови диктують сільгоспвиробникам нові умови щодо вибору гібридів із певним ФАО.

Нещодавно ситуація виглядала так:

Тепер же намітилися зміни. Скажімо, в Житомирській і Чернігівській областях, де раніше сіяли кукурудзу з ФАО 220-260, аграрії поступово переключаються на гібриди з ФАО 300 і вище.

Хоча в компанії «Лімагрейн Україна» впевнені, що 2017 рік змінить погляди сільгоспвиробників щодо вибору гібридів у тих чи інших ФАО.

«Одна з причин — весняні холоди, які показали, що гібриди з раннім ФАО кременистої форми краще переносять зниження температур. Друга — це дозрівання гібридів. Цього року аграрії побачили, що гібриди з високим ФАО дозрівають пізніше, ніж зазвичай, особливо в північній частині України. Ці два фактори істотно вплинуть на вибір і, я думаю, в бік більш ранньої групи», — вважає  Володимир Кузьмич, продукт-менеджер компанії «Лімагрейн Україна».

АгроЕкспедиція Кукурудза 2017. Підсумки: ТОП-5 основних тенденцій сезону
Читати по темі

За його версією, північна частина України схилятиметься до кукурудзи більш ранньої групи. Центральна частина перерозподілить відсоток гібридів з високим ФАО на більш низьке, тобто до 300. Південь «кукурудзяної» частини України повертатиметься знову до ранньої групи, оскільки посуха підтвердила, що гібриди з ФАО 250 і ранішим є кращим вибором.

«Зниження температури і сніг показали: потрібно вибирати гібриди з високою толерантністю до похолодань, раннім періодом цвітіння, що дуже важливо для запилення, і відійти від практики висівати тільки один гібрид чи ФАО, або тільки лише зубовидний. Потрібно розкладати свої яйця в різні кошики», — додає Володимир Кузьмич.

Нагадаємо, цьогоріч сільськогосподарські підприємства України відвели під кукурудзу близько 3,5 млн га. Це приблизно 14% орних земель по країні. У першій трійці за обсягами посівних площ під цією культурою Полтавська, Чернігівська та Черкаська області. Яким буда наступний рік та яким чином зміниться ФАО покаже час та погодні умови.