3 жовтня 2017, 15:00, Україна

Одеські садівники вирощують фундук в пробірках

На відміну від традиційних способів насіннєвого і вегетативного, ін-вітро являє собою мікророзмноження в лабораторних умовах, завдяки чому з однієї сильної і здорової бруньки можна отримати тисячі рослин, які зберігають властивості і характеристики маточного матеріалу, повідомляє trassae95.com.

Як розповів Олександр Пономаренко, керівник господарства, на підприємстві тривалий час вивчали досвід зарубіжних і українських колег, перш ніж зважилися на експеримент.

Доведено, що рослини ін-вітро — це хороша можливість розмножити у величезній кількості і в стислі терміни однорідний безвірусний посадковий матеріал.

Крім того, зелені клони розвиваються набагато швидше ніж звичайні саджанці. Відповідно, раніше плодоносять. А той факт, що спочатку рослини ін-вітро не містять в собі вірусів, дає можливість вирощувати культуру без використання хімікатів.

Першим придбанням підприємства стали фундуки двох сортів — тонда де романо (промисловий) та еніс (столовий).

Спочатку господарство висадили клони фундука в кокосове волокно, просочене спеціальними поживними речовинами. Трохи пізніше їх пересадять у невеликі контейнери, а навесні зміцнілі рослини пересадять у відкритий ґрунт.