27 вересня 2017, 10:00, Добрива

Bayer та Ginkgo Bioworks створять ГМ-зернові, які самостійно забезпечуватимуть себе добривами

Вченим з Ginkgo Bioworks вдалося активувати кластер генів, який відповідає за азот і прищепити його інакшим культурам. На думку розробників проекту, за цим майбутнє, адже крім шкоди екології, азотні добрива складають чималу частину витрат аграріїв, повідомляє forbes.ru.

На меті у фахівців створити в лабораторії мікробіом, який самостійно вироблятиме азот та покрити ним насіння зернових культур. Таким чином рослини зможуть самостійно виробляти азот.

За словами Джейсона Келлі? генерального директора Gingko Bioworks, близько 3% викидів вуглекислого газу в світі утворюється сам від виробництва азотних добрив. Спеціалісти Bayer і Gingko Bioworks прагнуть це змінити.

Основна шкода від азотних добрив навколишньому середовищу спричинена двома факторами:

  • випаровування в атмосферу різних газоподібних сполук (втрати близько 15-20% від внесених добрив);
  • втрати від вимивання.

За оцінками експертів з IFA, за результатами 2017 року обсяг спожитих добрив в світі складе 186 тис. тонн, з них частка азотних добрив складе переважна більшість — 111 тис. тонн. Навіть при самому оптимістичному розрахунку щорічно втрати азотних добрив складають 27 тис. тонн.

На думку розробників стартапу його впровадження почнеться з розвинених ринків Північної Америки і Європи, де наразі активно працюють над ефективністю добрив і зниженні рівня забруднення середовища.