9 вересня 2017, 10:30, Україна

Стебловий метелик виходить на зимівлю, вогнівки продовжують розвиток

Скрізь на 20-45% обстежених посівів кукурудзи гусениці стеблового (кукурудзяного) метелика закінчують живлення та відходять на зимівлю. На зрошенні (Херсонська обл.) у посівах кукурудзи, де склався особливий мікроклімат, продовжується розвиток та живлення гусениць фітофага першого покоління, яким пошкоджено до 10% рослин, 2,3% качанів.

Також відмічено слабкий літ другого покоління стеблового кукурудзяного метелика та відкладання ним яєць. З хвороб на качанах виявлено фузаріоз (1-3, макс. 6% Тернопільська обл.), бактеріоз (1-3%), пухирчастою та летючою сажками уражено 1-8% рослин.

У посівах сої триває розвиток та живлення гусениць акацієвої вогнівки, листогризучих совок, павутинного кліща. Аскохітозом, септоріозом, пероноспорозом, церкоспорозом, іржею, бактеріальним опіком, осередково фузаріозом, жовтою та зморшкуватою мозаїкою охоплено 2-17, макс. 30% (аскохітоз, Миколаївська обл.) рослин. За 14 днів до збору врожаю та вологості насіння 35-40% проводять десикацію посівів дозволеними до використання препаратами.