8 вересня 2017, 11:00, Україна

Аграрій з Рівненщини серйозно зайнявся вирощуванням конопель

Вперше Олексій Лук’янчук посіяв коноплі у 2016 році – всього 215 гектарів у Корецькому районі.

«Це була авантюра, такий собі напівжарт. Ми постійно з друзями жартували — треба посадити коноплю. Тоді колега зателефонував і запропонував засіяти поля коноплею — у нього було насіння», — розповідає пан Олексій.

Для того щоб легально вирощувати коноплі, необхідні відповідні дозволи. Фермер їх отримав та засіяв поля. Щоправда, з цих конопель зробити наркотик неможливо, адже вміст канабіноїдів там дуже низький. Для чого ж тоді її вирощувати? Насіння коноплі фермер успішно продає в Туреччину, там його використовують для корму птахів та у косметиці. З трісти коноплі роблять волокна:

«Вченими доведено, що додавання коноплі в порох покращує його якість. Використовуються волокна і у цінних паперах. Ми віримо в подальший розвиток цього бізнесу», — стверджує Олексій Лук’янчук.

Особливості вирощування технічних конопель. Рекомендації Інституту луб'яних культур НААН
Читати

Щоправда, окрім іншого, коноплю використовують в для виготовлення ліків проти раку. Річ у тім, що канабіноїди вбивають ракові пухлини. У такої коноплі низький їх вміст, тому потрібно робити витяжки, але в Україні це заборонено. У вирощуванні коноплі є великі перспективи, адже ця рослина очевидно недооцінена.

А цього року Олексій Лук’янчук переніс поля конопель з Рівненщини до Новоград-Волинського, де засіяв культурою 520 гектарів поля.