Сьогодні, 13:40 Україна

Воєнні дії завдають непоправної шкоди довкіллю: забруднення ґрунтів оцінюється в 1 трильйон гривень 

Перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олена Крамаренко в інтерв’ю РБК-Україна зазначила, що найбільшої шкоди довкіллю завдають ракети. 

Читати по темі:

Важкі метали, такі як ртуть і свинець, що входять до складу сполук, які використовують для детонації вибухових речовин. Найважливіші складові у звичайних боєприпасах тротил, октаген, сірка, гексоген, тетрил. 

«Найбільшої шкоди довкіллю завдають ракети. Їхнє паливо отруює ґрунт і воду, провокує хімічне забруднення довкілля. Пожежі спричиняють викиди у повітря, забруднення атмосфери, і ще вони знищують родючий шар нашої землі. У майбутньому такі деградовані ґрунти довгий час не можна буде використовувати для сільськогосподарського виробництва. Тобто вони будуть законсервовані», — каже Олена Крамаренко. 

Речовини можуть потрапляти у підземну воду, забруднюючи колодязі, скважини та річки. Крамаренко зазначила, що через війну збільшилися викиди парникових газів. Ці викиди сприяють підсиленню глобального потепління та прискоренню кліматичних змін, і це вимагає міжнародної реакції. Протягом лише одного року війни викиди досягли рівня, який перевищує річні показники деяких країн.

Загальна кількість викидів, спричинених війною, (іншими словами, виключно військові викиди CO2), склала 180 млн тонн CO2-еквіваленту. Для порівняння, це більше, ніж річні викиди таких країн, як Австрія (73,4 млн тонн), Норвегія (72,1 млн тонн) та Румунія (102,7 млн тонн).

Такі дані в черговий раз говорять нам про те, який колосальний вплив воєнних дій іде на збільшення обсягів парникових газів. Це ставить під загрозу міжнародні зусилля по зменшенню викидів у атмосферу, по боротьбі з глобальним потеплінням. 

За її словами, шкода довкіллю України від війни на сьогодні оцінюється орієнтовно у понад 2,6 трильйони гривень. Серед них 1 трлн грн – забруднення ґрунтів, 773 млрд грн – забруднення атмосферного повітря продуктами горіння, 84 млрд грн – забруднення вод. 628 млрд грн – це збитки природно-заповідному фонду.

Серед найкричущих злочинів окупантів – підрив Каховської ГЕС. Загалом орієнтовна сума збитків, які були завдані підривом ГЕС довкіллю – понад 146 мільярдів гривень.

Читати по темі: Рік після підриву Каховської дамби — результати дослідження стану осушених територій

Алла Гусарова, SuperAgronom.com