Сьогодні, 12:15 Насіння

Щоб вийти на нуль з кукурудзою на Чернігівщині, потрібна урожайність не менше 5 т/га

В Новобілоуській громаді землі орендує та обробляє «Чернігівське племпідприємство». Заступник директора з рослинництва Андрій Бондар розповів, цьогоріч під культуру відвели понад тисячу гектарів (три гібриди бренду Karvi та 8 гібридів Pioneer). 

Збирання кукурудзи на підприємстві розпочалося на три тижні раніше, ніж зазвичай. Молотять гібрид Karvi 2170. З одного поля зібрали 8 т. 

«Щоб посіяти треба тиждень, а щоб зібрати нам потрібно місяць, як мінімум. Бо сіємо ми 150 га за добу, а збираємо тільки 50 га за день. В комбайн вміщається 7 т, виходить, що при врожайності 8 т/га кожних 10 хвилин йому потрібне вивантаження», — каже він.

Читати по темі: Кукурудза повертається? Зростання ціни зі 145 до 193 $/т за сезон

За словами директора підприємства Олександра Вертебного, за цьогорічними розрахунками, для того, щоб вийти в нуль, їм потрібно зібрати не менше 5 т/га. Тому врожайність на рівні 8 т/га вважають хорошою та такою, що дозволяє отримати прибуток.

«Це не найкращі поля, на цих буграх, на пісках. Попереду кукурудза і понад 10 т/га», — зазначає директор підприємства.

Коли починали молотити кукурудзу вологість зерна становила до 15%. Зараз вологість становить 18-19% через дощі. 

«Щоб не було ніякої плісняви й нічого не звелось, 14-13,8% такої вологості дотримуємось. Хай краще воно буде пересушене, ніж буде вологість і потім не придумаєш, що з цим робити», — каже він.

За словами Олега Крапивного, директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, намолотили вже близько мільйона тонн зерна. Прогнозують орієнтовно 3,8-3,9 млн т кукурудзи. Питома вага кукурудзи коливається з кожним роком, але близько 76-79% всього зерна, що виробляється на Чернігівщині, то це кукурудза. Потрібно близько 400-500 тис. т. Все інше це йде на реалізацію.

«Взагалі близько ста днів було без дощів на Чернігівщині в окремих територіях, то збирання кукурудзи проводилось практично без досушування її. Тобто вже 14% вологи в кукурудзі було при збиранні», — каже він. 

Ціна на кукурудзу на сьогодні близько 7 тис. грн/т. Ціни майже вдвічі більші, ніж минулого року в цей період.

 Алла Гусарова, SuperAgronom.com