Сьогодні, 09:00 Україна

Ринок не демонструє значного потенціалу для збільшення попиту на гречку — думка

Про це розповів аналітик Андрій Біленький під час засідання Trend and Hedge Club, йдеться у матеріалі Kurkul.com.

«Історично, кожного разу, коли держава намагається регулювати якусь культуру для її доступності, це призводить до зменшення обсягів її виробництва. Минулого року були спроби стимулювати ринок, запровадивши декілька проєктів з роздачі посівмату гречки, щоб підтримати внутрішній ринок. Проте, як показує практика, фермери усвідомили, що у 2024 р. немає сенсу сіяти в тих же обсягах, і ми повернулися до попередніх показників», — зазначає аналітик.

На сьогодні посівні площі гречки складають 88 тис. га проти 92 тис. га до повномасштабної війни. Щодо виробництва, то в сезоні 2024 очікується врожай в 124 тис. т, тоді як у 2021 р. було 106 тис. т. 

Зазначимо, станом на 3 жовтня в Україні зібрано 121,8 тис. тонн гречки з 84,3 тис. га (95%) при врожайності 1,44 т/га.

Читайте також: Експерименти з удобренням, нішеві культури в сівозмінах, диверсифікація бізнесу та інші лайфхаки виживання аграріїв Полісся

Андрій Біленький додав, що ринок гречки є дуже обмеженим, а тому заробити на ній не завжди вдається. Основним експортером гречки у світі є росія. Також є незначні експортні обʼєми з Китаю та США, але в цілому світовий ринок гречки складає менше ніж 300 тис. т.

«Ринок дуже обмежений і основний монополіст — росія. Однак є надія, що українці, які переїхали до Європи, зможуть створити попит на українську гречку. Є обережний оптимізм щодо потенційного зростання експорту української гречки. Експорт гречки цього сезону склав лише 2 тис. т, переважно автотранспортом. Історично експорт цього продукту був дуже обмеженим, і ринок не демонструє значного потенціалу для зростання», — пояснює аналітик. 

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com