Сьогодні, 15:00 Посівна

Посуха на Харківщині вплине на площі під озимими під урожай 2025 року

Про це йдеться в матеріалі «Посівна озимих під урожай 2025 стала черговим стресом для агрономів: фокус на головні проблеми» на SuperAgronom.com.

«У нас останній дощ 17 червня був, і більше в нас дощів не було. Прогноз погоди дивимося, але щось і найближчим часом дощів не планується. По Барвінківському району хлопці ризикують, сіють озимі. Через посуху ніхто не оре, рихлення нема. Деякі господарства пробували відразу після збирання озимих запускати оранку, але швидко стали через великі глиби, що утворювалися на полі. Озимини, скоріш за все, буде менше в регіоні знову ж таки через такі погодні умови», — розповів Костянтин Кармазін, агроном ФГ «Подолянка» з Харківської області. 

За його словами, господарство планувало сіяти озимий ріпак, проте не посіяли через посуху.

«І по району, наскільки я знаю від колег, ріпак мало хто посіяв, зовсім мало. Ті, хто посіяв, так і не отримали сходів до цього часу. Ми замість ріпаку, мабуть, будемо планувати ярі. Але будемо дивитись по ситуації. Посівна озимих цього року, думаю, вийде дорожчою за минулорічну. Наприклад, ми плануємо трохи економити на посівному матеріалі. Частину насіння посіємо свого. На добривах не будемо економити. Правда, все сплануємо перед самою сівбою. В районі бояться завозити наперед все через обстріли. Але озимі все одно сіятимуться», — каже агроном.

 

Олена Басанець, SuperAgronom.com