Вчора, 09:00 Урожай

Українські аграрії не поспішають продавати врожай 2024, очікується краща ціна

За словами Володимира Сіори, головного агронома «Дніпровські зорі», потрібно дотиснути трейдерів на справедливу ціну. Вони два роки просто витворяли, що хотіли з цінами, бо було перевиробництво. 

Через складні погодні умови цього року має місце значний недобір багатьох культур в найбільш «зерновиробничих» областях. Тому хоч зерно і є, але варто почекати вигідні ціни. Наприклад, кукурудза за тиждень з 6 800 грн/т злетіла до 7 500 грн/т. 

«Не тому що такі милі зернотрейдери, а тому що лодочки по кукурудзу приїхали, а її не продають. А у трейдерів аж дим з телефонів. І це ще тільки початок. 8 000 грн/т не за горами. Почекаємо. Соняшник також ще свою ціну назве, не прийшов час. Черг на ОЕЗи, як не дивно, немає. Подейкують і про 27 000 грн/т. Тому і тут почекаємо». 

Він вважає, що всі, хто пропрацював на землі в цих важких умовах, мають право хоч в цьому році, щоб їх праця була оцінена. Тому хай трейдери готують гроші, а товар є.

В агрофірми «Київська», яка обробляє 6 тис. га землі, нині — гаряча пора. Дозріли і кукурудза, і соняшник, і соя. Зараз жнивують кукурудзу і сою, бо одночасно впоратися з трьома культурами немає змоги. 

«Є декілька причин того, що фермери притримують своє збіжжя. Одна з них  війна і надійність нашої валюти. Збіжжя  це актив, який можна реалізувати в будь-який момент при потребі коштів. Якщо у фермера немає обігових коштів, він змушений продавати продукцію. А якщо є можливість притримати урожай, то всі це роблять у надії на підвищення ціни. Раніше, коли ціни були постійно адекватні, люди могли продавати в період жнив, а зараз рахується кожна копійка і здорожчання навіть на 50-100 грн на тонні зерна  це теж додатковий зиск», — каже директор агрофірми «Київська» Володимир Новохацький

Ще одна причина, чому фермери не поспішають із продажами, те, що багато з них вже встали на ноги, наростили фінансовий жирок, вважає Володимир Новохацький. Багато навіть невеликих агровиробників вже мають свої місця для зберігання, вивчили технологію зберігання в полімерних рукавах, через те менше користуються елеваторами. Хіба що якщо немає своєї сушарки.

«Наступна причина  курс валют і купівельна спроможність гривні. Якщо сьогодні за ціни на пшеницю 8 тис грн/т можна купити одну кількість запчастин або добрив, то через тиждень-два невідомо скільки. В країні  війна, довгострокові прогнози робити неможливо. Один прильот може змінити все кардинально. Через те, що немає впевненості в завтрашньому дні, фермери таким чином себе страхують. Бо збіжжя — це більш «тверда валюта» каже фермер.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com