Сьогодні, 13:30 Україна

Вирощування нішевих культур ризиковане, проте більш маржинальне — експерт

Про це на форумі «Зерно і переробка: розвиток попри війну 2.0» зазначив Андрій Біленький, аналітик аграрного ринку, пише SuperAgronom.com.

«Потрібно просто зрозуміти, що нішеві культури — це специфічний інструмент, вони мають трохи кращу маржінальність, але набагато більші ризики, і іноді для фермера набагато простіше працювати зі знайомою культурою, яка буде мати меншу, але стабільну маржінальність, кращу прогнозованість», — каже він.

Коли ціна на основні зернові культури висока, фермер більш зацікавлений в вирощуванні саме цих зернових, але в ті моменти, коли ціна на зернові падає і маржинальність вирощування основних культур просажується, тоді виникає інтерес до нішевих культур.

Читати по темі: Нішеві культури: переваги, ризики, можливості в сезоні-2023

Великий стрибок посівних площ під, наприклад, гірчицею та гречкою у 2022-23 роках пояснювався з великими логістичними проблемами, з якими агросектор зіткнувся через повномасштабне вторгнення рф. Тож фермери намагалися знайти культури, ціна яких буде вищою за кукурудзу чи пшеницю, і які легше експортувати на великі відстані. Проте вже в цьому році помітне суттєве скорочення площ під такими культурами.

Олена Басанець, SuperAgronom.com