6 вересня 2024, 15:00, Добрива

Фахівці BTU порадили біологічні фунгіциди для обробки сої

Про це розповіла Юлія Миронова, фітопатологиня, дослідниця із захисту рослин Інституту прикладної біотехнології BTU, у матеріалі: Результати дослідження біопрепаратів у посівах сої на полігоні Kernel — що продемонструвала Польова студія на SuperAgronom.com.

«Ми завжди радимо проводити аналіз насіння, щоб виявити можливі ураження його хворобами та обрати оптимальний біофунгіцид, — каже вона.

Наприклад, препарат для мікоризації Мікофренд-р володіє певними фунгіцидними властивостями, оскільки до його складу серед інших груп мікроорганізмів входять гриби роду Trichodérma, які є мікопаразитами фітопатогенів, а також бактерії роду Bacillus, активні до збудників різних хвороб. 

Ще одним перспективним біологічним фунгіцидом з портфоліо BTU є Мікохелп, який здатен ефективно боротися з бактеріозами на сої, ефективно працює проти збудників кореневих гнилей та пліснявіння насіння. 

Ці препарати були застосовані у ході досліджень оптимальних методів поєднання біотехнології з класичними технологіями вирощування сої. Експерименти проводилися на сорті сої Кент. В одному з варіантів досліджень було застосовано Фітоцид в поєднанні з Мікофренд-т. За словами Юлії Миронової, такий варіант зазвичай демонструє найкращі результати, адже Фітоцид не впливає на мікроорганізми, що входять до складу Мікофренду, і підсилює його дію.

Ад'юванти та їх роль у збільшенні ефективності обприскування
Читати

Окрім обробки насіння, тестували також застосування біологічних препаратів по вегетації. Зокрема, в одному з варіантів вносили Хелпрост Молібден в суміші з прилипачем Липосам для забезпечення рослин необхідними мікроелементами. В іншому варіанті застосували біологічний інсектицид Актоверм, який проявляє ефективну контактну і частково трансламінарну дію проти павутинного кліща. Цього року проблема з павутинним кліщем стала досить гострою для посівів сої у багатьох регіонах країни, особливо на Півдні. Застосування біологічного інсектициду успішно вирішило цю проблему на дослідній ділянці.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com