3 вересня 2024, 09:00, Насіння

Про переваги використання сівалки Tempo V12​ для висіву різних культур за no-till поділились на Волині

Віталій Рудченко обробляє близько 800 га на Волині за технологією no-till. В господарстві вже давно відмовились від обробітку ґрунту, навіть під цукровим буряком. У своїй технології він використовує органічні добрива та сидерати. В господарстві досить висока врожайність — цукровий буряк до 80 т/га, а соя — до 5 т/га.

Заморозки та бобри, no-till та сидерати:
як працюють аграрії
Прикарпаття та Львівщини
Читати

3 роки тому Віталій вирішив оновити сівалку. До того користувався сівалкою HARVEST Multicorn. Але потрібно було щось універсальніше, бо вирощував і кукурудзу, і цукровий буряк, то зупинився на Väderstad Tempo.

«Ми купили Tempo V12. Підкупила універсальність цієї сівалки, адже можна висівати і цукрові буряки, і кукурудзу, сою чи соняшник. Ну тобто не треба якоїсь окремої сівалки для різних культур. Друга задача, яку ми ставили — це гарний, точний висів. Все що хотіли — те й отримали», — розповідає аграрій.

Він каже, що ця сівалка не спеціалізована для посіву по нульовій технології обробітку, але з поставленими цілями справляється.

«В конструкції один ряд сошників. На моїх полях сівалка виконує всі задачі, за всіх ноутіллерів казати не буду. Ще одна особливість, що у нас невеликі масиви з середнім розміром полів до 30 га. Відповідно нам її треба перевозити. А в транспортуванні Tempo легка, складається просто», — додав керівник господарства.

В госопдарстві агрегатують Tempo V12 з трактором John Deere 6215R, але зізнається що краще сівалка працювала б з трактором на 250 к.с. Також додатково використовує передній бункер для мінеральних добрив або сидеральних культур.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com