27 серпня 2024, 10:31, Технології

Нестачу кадрів агрохолдинги компенсують автоматизацією виробництва

Як зазначає видання, наприклад, дефіцит кадрів на всіх ланках виробничих процесів агрохолдингу ПАЕК сягає 55%. Як зазначає в. о. директора Інна Бойко, особливо страждає напрямок овочівництва, в якому працюють переважно жителі громад, де розташовані землі компанії. Також не вистачає людей на елеваторах, в інженерних службах, є брак кадрів серед механізаторів, слюсарів, агрономів.

Загалом агрохолдинги для подолання кадрового голоду впроваджують автоматизацію та механізацію виробництва.

Зокрема, ПАЕК зосередилась на автоматизації овочівництва — запустила в роботу комбайн зі збирання урожаю ярої цибулі та сортувальні лінії для пакування та закладання в склади. Це дало змогу зменшити потребу в кількості працівників з 200 до 30.

Автоматизацію в агрохолдингу групи «Агротрейд» розпочали з бухгалтерського обліку, потім з’явились системи моніторингу за обсягами робіт, витратами пального, добрив, засобів захисту рослин, каже директор IT-департаменту Сергій Орлов. Раніше через неточність в обліку пального були випадки крадіжок, тепер компанія знає обсяги заправки кожної машини і скільки вони пального використовують, пояснює він.

Агрохолдинг «Астарта» у 2018 році створив власну ІТ-компанію AgriChain, яка тепер має близько 10 об’єднаних систем. Холдинг може на основі аналітики максимально ефективно планувати індивідуальні для кожного поля технології обробітку та сівби, здійснювати моніторинг посівів, прогнозувати врожайність, будувати якісну операційну логістику та вчасно реагувати на загрози. У 2023 році «Астарта» в ІТ та R&D вклала 107 млн грн, що на третину більше, ніж в 2022-му.

Компанія «Нібулон» рік тому закупила на $17 млн сільгосптехніку, яка підтримує можливість автоматизації процесів. Автоматизували моніторинг за технікою, за виконанням технологічних операцій, постановкою завдань для польових робіт.

«Із втричі меншою кількістю людей робимо більшу кількість роботи, ніж у попередні сезони», — каже директор з агровиробництва Олег Веселов.

МХП інвестував у 2023 році понад $11 млн у діджитальну трансформацію. Зокрема, компанія має проєкт балансу зерна — розрахунок за декілька годин замість декількох днів оптимальних результатів із розміщення врожаю, його реалізацію, закупівлю зерна та логістику.

Зазначається також, що перелічені компанії планують і надалі розвивати автоматизацію, зокрема розвивати точне землеробство.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Олег Веселов: Під урожай 2024 посіяли 10 тис. га озимої пшениці на півдні — переважно на розмінованих площах