22 серпня 2024, 15:10, Урожай

Якою буде ціна на картоплю озвучив Ігор Шкурко, директор «Чернігівеліткартопля»

За його словами, деякі виробники в 2024 р. збільшили площі. Але це більше стосується тих, у кого були великі обсяги насіннєвого матеріалу. Однак посівна картоплі у цьому сезоні була досить складною. 

На внутрішньому ринку насіннєва картопля коштувала дорого. З-за кордону не можна було привезти, бо поляки блокували польсько-український кордон навесні. Тому великих об’ємів імпортної насіннєвої картоплі цього року ніхто з виробників не зміг завезти не зміг. Отож, українські фермери садили тим, що було.

Читати по темі: Другий хліб. Технологія вирощування картоплі від А до Я

Додаткових проблем додала спека і, як наслідок, розвиток хвороб. За словами фахівця, після спеки є великий ризик, що почнуться також затяжні дощі. Тому виробники шукатимуть вдалий момент між такими не дуже сприятливими умовами для збирання продукції. Жаркі дні принесли цьогоріч таку хворобу як альтернаріоз картоплі. Якщо в минулому році більш поширеним був фітофтороз, то в сезоні-2024 більш активно на рослинах розвивається саме альтернаріоз.

Проблемний сезон створює умови для зростання вартості картоплі. Зараз ціна з урахуванням ПДВ на нормальну картоплю, яка може тривалий час зберігатися, складає 12 грн/кг. Мова йде про середньоранні сорти.

«У свою чергу, середньостиглі, пізні сорти картоплі, урожай яких буде закладатися на зберігання, коштуватимуть дорожче. Зараз у вересні буде невелике падіння ціни на картоплю, як зазвичай. У цей період населення почне масово копати урожай і продавати закупівельникам, бо людям знадобляться кошти на власні потреби», — каже Ігор Шкурко.

Гуртова ціна картоплі, за його словами, дійде до 20 грн/кг. Також він зауважує, що дуже важливо, щоб картопля була придатна до тривалого зберігання. Хороша ціна для виробників картоплі буде тоді, коли вдарять морози. Кому вдасться зберегти та продати з того часу, той зможе говорити про непогану рентабельність вирощування картоплі.

Олена Басанець, SuperAgronom.com