6 серпня 2024, 09:00, Урожай

Урожай ріпаку 2024 має високу якість та олійність

Ріпак цього року дуже хороший з високою олійністю — 49-50%. Про це каже головний технолог компанії «Волинь-зерно-продукт (ВІЛІЯ)» Оксана Мандрика

«Врожайність залишилася на рівні минулого року. Якщо брати по Волині, то можна сказати, що натурна маса ріпаку трохи менша, — він більш щупліший, але олійність хороша. Також ячмінь цього року дуже хороший, з високою натурою. По пшениці були і кращі роки. Дуже мало 2-го класу, є 3-й і багато 4-го. Це пов'язано з погодними умовами. Почались дощі і, відповідно, якість пшениці впала. Зате цього року дуже гарна тверда пшениця», — каже він.

Читати по темі: Один ріпак — два досвіди вирощування на Волині і Дніпропетровщині

Високою якість врожаю ріпаку висока називає і Ірина Крохмальова, керівник служби якості та харчової безпеки ГРУПИ КОМПАНІЙ «ВІТАГРО» 

«Ріпак з полів майже весь їхав сухий. Гарно налаштовані комбайни дали змогу приймати олійну з не великими перевищеннями по смітній домішці відносно базисів.

В цьому році по одному регіону в нас кращі показники глюкозинолатів в ріпаку, аніж того року.  Цей показник впливає на класифікацію по класу насіння, тому ріпак був вищого класу», — зазначила Ірина Крохмальова

За словами генерального директора ел-в «Агродар-Бар», «Жмеринський елеватор» агрохолдингу «Агропросперіс» Роман Андрейків, ріпак цього року класної якості, доволі високий вміст олії — 44-49% (на сиру і суху  речовину). 

Алла Гусарова, SuperAgronom.com