1 серпня 2024, 11:44, ЗЗР

Посіви кукурудзи активно заселяє бавовникова совка

Гусінь бавовникової совки живиться понад 120 видами рослин. Однією з основних культур є кукурудза. Після відродження з яєць гусениці харчуються маточковими нитками качана, що призводить до поганого запилення і, як наслідок, до недорозвинення зерна.

«Але найчастіше гусениці старшого віку харчуються зерном молочної та молочно-воскової стиглості, прогризаючи шлях через рильця до самого зерна. Вони створюють ходи, заповнені червоточиною, і залишають після себе скупчення випорожнень, що сприяє розвитку грибкових хвороб. Гусениці бавовникової совки пошкоджують качани, що може призвести до ураження качанів і розвитку грибних захворювань, перетворюючи зерно кукурудзи на некондиційне, — розповіли фахівці.

Як результат — втрати врожаю, які можуть досягати 55-60%. Зокрема, без інсектицидного захисту при середньому ступеню заселення (50-70% рослин) прямі втрати врожаю становлять 5-7 ц/га, а нерідко досягають й 10 ц/га. Крім того, пошкодження гусеницями часто призводить до ураження качанів та несе за собою низку хвороб. Пошкоджене уражене зерно кукурудзи в такому разі стає некондиційним і непридатним для господарського використання.

Для ефективного контролю бавовникової совки та збереження врожаю кукурудзи рекомендується своєчасна інсектицидна обробка препаратами Простаф (емамектин бензоат, 100 г/кг) у нормі 0,2-0,25 або Кайрос (флубендіамід, 480 г/л) у нормі 0,1 - 0,15 або Престо (клотіанідин, 200г/л + лямбда-цигалотрин, 50г/л) в нормі 0,3-0,4 л/га. Оптимальний період для застосування - від початку масового льоту метелика до початку виходу личинок.

Фахівці наголосили, якщо шкідник у фазі імаго, обробка не буде ефективною.

Служба новин