1 серпня 2024, 15:00, Урожай

Кіровоградщина очікує зниження врожайності пізніх культур до 30%

Такі прогнози Суспільному озвучила Валерія Фурманова, керівниця обласного департаменту агропромислового розвитку.

Директор Інституту сільського господарства Ігор Семеняка розповів, що спека у цьому році вперше за період метеорологічних спостережень з 1906 року перевищила абсолютний максимум. 16 липня досягала 39 градусів. За 90 днів з 21 квітня дощ був один раз. 

Він додав, що в цьому році навіть для соняшника були дуже складні погодні умови. Єдиний вихід — вирощування різних гібридів.

Фермер з села Дмитрівка на Кіровоградщині Олег Капітула хвилюється за врожай соняшника через цьогорічну спеку.

«Аби були нормальні погодні умови, аби були опади, то врожай був би гарний. Торік соняшник посіяли на площі 55 гектарів і зібрали по колу десь 3,5 тонни. Це було рентабельно, — каже він.

Читайте також: Аномальна небеСпека в Україні: неминучі втрати врожаю в багатьох регіонах

Фермер Василь Даценко вирощує сою. Цьогоріч періоди цвітіння цієї культури та утворення плодів припали на посуху. Однак, ще не пізно надіятися на хороший врожай, якщо на тижні випадуть дощі.

«Нормального врожайного року вона по пояс повинна бути. Соя при достатній кількості опадів була рентабельна. Вирішили більше приділити їй уваги. Торік посіяли близько 100 гектарів, урожайність — до трьох тонн з гектара. Дивлячись на кількість бобів, яку вона зав’язала цьогоріч, думаю, в районі півтори тонни. Якщо пройдуть дощі найближчого тижня, то, можливо, більше, — каже Василь Даценко.

Нагадаємо, через спеку у Вінницькій області соя вже скинула 30-40% врожаю — експерт.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com