24 липня 2024, 10:50, Насіння

Господарству на Кіровоградщині вдалося покращити структуру ґрунту застосуванням культиватора та лущильника

Першим в компанії придбали культиватор у 2021 році.

«Ми користуємося двома агрегатами від BEDNAR – це дисколаповий культиватор ACTROS RO з шириною захвату 4 м та лущильник SWIFTERDISC XO 8000 F. Обидва купували в компанії «Агроресурс». . Оскільки працюємо в зоні ризикованого землеробства, і в нас часто буває дефіцит опадів, вирішили перейти на безвідвальний обробіток. Нині ACTROS RO виконує в нас основний обробіток. Він за один прохід якісно дискує й заробляє пожнивні рештки, а також можна здійснювати глибокий обробіток (стійки Active-Mix дозволяють обробляти ґрунт на глибину до 35 см)», – розповідає Олександр Павленко.

Агрегат має високу продуктивність і якісно працює навіть на вологому грунті й за великої кількості пожнивних решток, як-от після збирання кукурудзи. Важливо, що за один прохід ACTROS RO виконує кілька операцій, завдяки чому ми значно економимо ресурси, а це надважливо в нинішніх умовах. Крім того, зберігаємо вологу й отримуємо якісну структуру ґрунту й вирівняне поле. Завдяки цьому отримуємо дружні сходи, що прямо впливає на врожайність усіх культур.

Другий аграгат від компанії BEDNAR – це лущильник SWIFTERDISC, який придбали у 2022 році. Використовують його для лущення стерні ранніх зернових та пожнивних решток ріпаку з одночасною заробкою мінеральних добрив. Також готували ним площі для сівби соняшнику. І що важливо, якість роботи лущильника незмінно висока як на сухому ґрунті, так і на вологому.

Читати по темі: Управління рослинними рештками: як це робити ефективно

«Агрегатуємо SWIFTERDISC із колісним трактором John Deere 8370R або гусеничним John Deere 8320 R. Робоча швидкість в середньому становить 14-15 км/год, тож за десятигодинну зміну обробляємо ним близько 80 га. Він добре подрібнює рослинні рештки і заробляє їх на задану глибину. При чому глибина чітко витримується на всій площі і її легко регулювати. Агрегат працює стабільно завдяки двом рядам задніх котків. За ці кілька років застосування культиватора й лущильника від BEDNAR нам вдалося покращити структуру і якість ґрунту, підвищити врожайність завдяки кращому збереженню вологи й рівномірному розподілу пожнивних решток на полі. До того ж ми заощаджуємо на кількості проходів техніки, а отже – і на ресурсах», – каже він. 

Алла Гусарова, SuperAgronom.com