24 серпня 2017, 15:00, Світ

Вчені дослідили ген, здатний збільшувати розмір томатів

У ході дослідження увагу вчених привернув ген, який вони пізніше назвали CSR — регулятор розміру клітин. Ця ділянка ДНК, розташована на 11 хромосомі, раніше асоціювався лише з невеликими змінами в розмірі плоду, проте дослідження показали зворотне, повідомляє journals.plos.org.

«Ген CSR, керуючий розмірами клітин плоду, критично важливий для того, щоб вирощувати великі томати. Розуміння того, як працює цей ген, дозволить нам відкрити нові шляхи для збільшення розмірів плоду, не погіршуючи при цьому їх смаку або стійкості до хвороб», — розповідає Естер ван дер Кнаап з університету Огайо (США).

Для більш детального дослідження вчені вживили кілька додаткових копій різних версій цього гена в ДНК томату і простежили за тим, як змінився вигляд плодів. Як виявилося, ген CSR, на який генетики раніше не звертали увагу, найбільше вплинув на розміри плодів.

Як показало порівняння ДНК культур інакших сортів, ген CSR зустрічається в геномах фактично всіх томатів, вирощуваних сьогодні. Подальше вивчення і модифікація структури гена, як сподіваються вчені, дозволить збільшувати розміри плодів томату без втрати стійкості рослини до хвороб, а також без втрат смакових характеристик культури.