10 липня 2024, 13:23, Технології

Мінімальний обробіток ґрунту не розкривається на неструктурованих ґрунтах — досвід

Про це у ході Польового Агроконсиліуму, організованому компанією Travelite Agro, розповів Дон М. Х’юбер, почесний професор патології рослин в Університеті Пердью (штат Індіана, США).

Під час відвідування полів одного з господарств на Полтавщині він підкреслив важливість структури ґрунту у життєдіяльності мікроорганізмів і розвитку культурних рослин. 

На полі протягом трьох років висівають кукурудзу під зрошенням. Ґрунт представлений суглинками, pH 6,3-6,5, а вміст органічної речовини 3,1-3,8%. 

Результати дослідження шурфа в полі показали, що, попри застосування на ньому технології strip-till протягом чотирьох років, верхні шари поля всеодно утрамбовані і причиною цьому є надлишкове зволоження (ред. — у шурфі піднялася вода). При цьому кукурудза не може скористатися цією вологою, адже через ущільнення верхніх шарів її корені не дістають глибини нижче 0,5 м. 

«Як ми знаємо, розвиток коренів кукурудзи на глибину 0,5 м це не межа. Коренева система кукурудзи має бути вдвічі більшою, ніж її наземна маса. Тобто, якщо висота рослини 2 м, то довжина коренів має бути 4 м», — прокоментував ситуацію професор.

Більше того, каже Дон Х'юбер, за таких умов ґрунтова мікрофлора не може нормально розвиватися і технологія strip-till не допомагає повністю розкрити потенціал ґрунту. Вода піднімається знизу і це не сприяє біоті, якої й так мало.

Для прикладу він порівняв зразок ґрунту з поля зі зразком ґрунту з лісосмуги. Ґрунт з лісосмуги мав агрегатну структуру, а польовий — суцільна брила, яку важко розкришити. 

«Насамперед ґрунт потрібно наситити киснем, що можливо з водою. І тут вона є, але є нюанс. При перенасиченні водою, вона застоюється як у випадку цього поля. Тут можна допомогти обробітком, але ефект буде недовгим. Саме тому спершу важливо вирівняти баланс магнію і кальцію в ґрунті. Це елементи, які відповідають за його структуру. Потім внести поживні елементи, які тут в дефіциті», — пояснив пан Х'юбер.

Читайте також: Наявність елементів в ґрунті ще не означає їх засвоєння: як працює технологія живлення Альбрехта-Кінсі

Він додав, що ідеальним співвідношенням кальцію до магнію в таких ґрунтах буде 69% до 11% (в сумі має бути 80%). А ось зрошення на цьому полі потрібно виключити. Глибше нарізати полоси теж не слід і глибоке розпушування не вирішить питання. Таку ситуацію врятує збалансування кальцію і магнію, внесення поживних речовин і вирощування покривних культур. Правильно підібраний мікс культур допоможе підвищити кисень в ґрунті. При цьому фахівець радить уникати бобових сумішей. Натомість сіяти редьку, льон, овес, ячмінь, соняшник.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com