2 липня 2024, 15:40, ЗЗР

Насичені соєю сівозміни мають проблеми з бур’янами та хворобами

Більшість дрібних фермерських господарств практично 70-80% своїх площ зайняли бобовими, і передусім соєю. Зменшились площі під нішевими культурами, такими як гречка. 

За словами Дмитра Білана, це призводить до того, що є дуже великий попит на препарати, особливо гербіцидної, групи для захисту цієї культури. Цього року погодні умови склалися досить добре: ідуть дощі, культури інтенсивно ростуть, але ростуть і бур'яни. 

«Тому гербіцидна група була завезена в принципі у збільшеній кількості, порівняно з середніми роками, але практично в цьому році на 100%була реалізована. Маємо препарати на основі флуметсуламу, зокрема Флумет, який іде як ґрунтовий, так і страховий на сою. Препарат Оріон традиційний на ці культури. Також гліфосатна група представлена амонійним гліфосатом Тотал Пауер, звичайним Тотал, а також Тотал К на основі калійної солі. В цьому році це затребувані препарати. Щодо ґрунтової схеми, маємо багато препаратів. Для тих, хто використовує ґрунтову схему на традиційній сої, це і Позитив Плюс (д.р. прометрин, 500 г/л), і Огородник (д.р. метрибузин, 700 г/кг). Тому раді поділитися новинками і своїм досвідом захисту даних культур», — каже Дмитро Білан. 

Читати по темі: Технологія вирощування сої: основні аспекти, поради науковців та досвід практиків. Частина 1

За умов збільшення площ, висівання сої по сої, збудників хвороб є досить багато. В активі компані 133 продукти, в тому числі і фунгіцидної групи. 

«Щодо новинок, маємо препарат Тонус, який є баковим партнером для будь-яких препаратів і дуже сильний проти всіх чотирьох видів грибкових збудників, які зустрічаються на сої. Також маємо й інші препарати, які можна комбінувати. Це препарат Жокей Екстра на основі ципроконазолу та азоксистробіну, Стробітек Мульті та інші монопрепарати, які дуже гарно комбінуються в системі захисту бобових. Ці препарати йдуть і на горох», — зазначив він.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com