2 липня 2024, 09:05, Урожай

Залишки снарядів досі знаходять під час роботи навіть на розмінованих полях в агропідприємстві на Херсонщині

Про це повідомляє Суспільне.

У ПП «Укан», яким керує Андрій Повод, зібрано ярий ячмінь, горох, з ранніх зернових залишилась озима пшениця.

Після одного з російських обстрілів згоріло 13 гектарів ячмінного поля — це орієнтовно 40 т ячменю. Вдалося врятували лише частину поля.

«Урожайність як для півдня України отримуємо нормальну. Але зерно збираємо під обстрілами, поля горять. Загалом же пройти сезон від вирощування до збирання стало можливим завдяки благодійному фонду Говарда Баффета «Жнива Перемоги», оскільки на посівну нам дали трактор із сівалкою. Зараз нам також надали зернозбиральний комбайн, тому що наш комбайн був спалений окупантами та наразі перебуває на українсько-польському кордоні, як демонстрація вартості українського зерна», — розповів аграрій.

На сьогодні 1,5 тис. га, які обробляє фермерське господарство Андрія Повода, розміновані. Він каже, що цю роботу розпочали влітку 2023 року власними силами.

«Найбільша проблема саме тут — це нерозірвані касетні боєприпаси. Тобто зараз ми постійно знаходимо ці касети вже після розмінування, після обробки землі. Тут майже усі поля засіяні та оброблюються. А у напрямку північніше, поблизу таких населених пунктів як Правдине, Таврійське — там де була безпосередня лінія зіткнення, процес розмінування зараз йде», — пояснив фермер.

Зернотік підприємства до війни був повністю критий. Після деокупації він стоїть зруйнований, каже він. Поруч лишилось багато спаленої техніки росіян.

«Особливість нашої бази в тому, що цей зернотік розташований у полі. Тобто російським військовим це було дуже зручно, тому що найближчий населений пункт знаходиться десь за кілометр звідси і ніхто не бачив, що вони тут творили. На початку березня 2022 року вони вигнали нашу охорону, не допустили, сказали: «Вашего тут ничего нет, дальше мы сами», — згадує Андрій Повод.

В ангарах, де зберігалось збіжжя, російські військові розмістили свою техніку. Перед цим вивезли звідти 2 тис. т пшениці, 1 тис. т соняшнику і 400 т насіння льону. За словами пана Андрія, збитки, які російська армія та окупаційна влада завдали його господарству, становлять близько 6,5 млн євро.

«Вціліла єдина вантажівка, тому що тягач був на ремонті у Херсоні, а кинутий напівпричіп я знайшов у місті вже після звільнення. У нас викрали два трактори, навантажувач, дві вантажівки з напівпричепами та КАМази, легковий транспорт. Зараз один з тих тракторів, які викрали, знайшли у Донецьку», — розповідає аграрій.

Зібране збіжжя цьогоріч зберігатимуть у зернових рукавах, наданих обласною владою, Міністерством аграрної політики та ФАО ООН.

«У сільгоспвиробників цикл зберігання — до дев'яти місяців максимум. Зерно лежить просто неба, запаковане у рукави майже герметично і не псується. Як альтернатива, на даний час, після руйнацій всіх складів, то це дуже чудово», — сказав фермер.

Цьогоріч зібраний врожай відвезуть до Одеси, розповів Андрій Повод. Окрім аграрного бізнесу, чоловік займається волонтерством. Каже, за його допомоги, українським військовослужбовцям передали 12 автівок.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Заміновані поля, посуха та лінія зіткнення за 50 км: як працюють агрономи в Харківській області