25 червня 2024, 13:50, Урожай

На Миколаївщині збирають ячмінь: ціна вища за минулорічну

За словами фермерки Наталії Якубович, середня врожайність в цьому році 4/га. Планують зібрати десь до 250 тонн ячменю з площі 60 га. Дощі завадили формуванню гарного врожаю, але збиральна кампанія проходить за графіком і ціна на ячмінь вища за минолорічну. 

«Комбайнів вистачає, транспорту вистачає, ми заздалегідь заключили договори із партнерами, вони нам надали техніку для перевезення і для збирання врожаю. Зараз ціна, по якій ми здаємо — це 6600 з НДС», — каже вона. 

Для сушіння та зберігання зерна все підготовлено, розповідає фермер Сергій Страшевський.

«Заключаємо договори з агрофірмами, завозимо до нас на елеватор, і тоді підписуємо, яку ціну нам пропонують, якщо не влаштовує ціна, то своїми машини або орендованими вивозимо в інші місця. Та й продати цьогоріч сподіваються по хорошій ціні. До війни ми продавали ячмінь — він був в діапазоні $180-190, то в цьому році $160, тобто дешевше, а торік було ще дешевше - $120-30», — зазначає фермер.

Читати по темі: Заміновані поля, посуха та лінія зіткнення за 50 км: як працюють агрономи в Харківській області

Щоб жнива пройшли без надзвичайних ситуацій у спекотну погоду, місцева пожежна охорона проводить рейди. Зокрема і перевіряють наявність вогнегасників у комбайнерів. Адже у Миколаївській області з початку року вже зафіксовано більше тисячі пожеж.

Алла Гусарова, SuperAgronоm.com