25 червня 2024, 10:40, Урожай

Черкащина планує втримати минулорічні лідерські позиції з валового збору зернових і в 2024 році

Про це пише Суспільне.

«На весь цей процес вплинула рання весна, тепло, достатнє вологозабезпечення в ґрунті, тому рослини скоротили етапи свого розвитку і розвивалася швидше. Минулого року Черкащина була одна із лідерів зі збору валової продукції. Тобто 4,2 млн т зернових зібрали на Черкащині. Цьогоріч, попередньо за прогнозами, і якщо, звичайно, погода не внесе свої корективи, то можливо ми матимемо навіть і більший врожай», — каже директор департаменту агропромислового розвитку Роман Косенко.

Зазначається, що жнива 2024  в області почнуться з озимого ячменю, далі — горох та ріпак.

Наприклад, в одного з місцевих господарств із загальної кількості земель у 1060 га — 40% площ засіяно зерновими культурами, ще 10% — бобовими. Решта угідь під технічними культурами, такими як ріпак.

«Кущ розгілкувався і після зими дуже добре розрісся. Це означає, що верхні й нижні його частини теж, тож якщо все достигне і не випаде – урожай буде десь до 4,0 т/га. Минулого року ріпак давав до 5,0 т/га. У цьому році буде трохи менше», — розповів директор фермерського господарства Михайло Царенко.

Збирати ріпак планують, як і горох, — за два тижні, а це на пів місяця раніше, ніж торік.

«У цьому році якщо порівнювати з минулим, то через погодні умови трошки раніше збираємо. Бо зима була тепліша, а весна ранньою, тож ріпак достигає раніше», — розповів Михайло Царенко.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Жнива 2024 стартували у червні, поради щодо збирання сільгоспкультур — у дайджесті матеріалів