24 червня 2024, 13:47, Добрива

Якісні азотні добрива врятували на Полтавщині урожай озимого ріпаку, що постраждав від весняних заморозків

Про це йдеться у матеріалі «Економити та зростати — як отримати прибутки після аномальної весни» Kurkul.com.

Зазначається, що за нинішніх умов один зі способів адаптації — коригування часу внесення добрив і використання прицільного забезпечення сільськогосподарських культур необхідними поживними речовинами.

Як кажуть у господарстві, погода цієї весни була дуже незвичною, з періодами спеки, що змінювалися холодом і морозами. Це значно вплинуло на розвиток посівів, і аграріям довелося відповідно адаптувати плани й, відповідно, технологію.

«На початку весни спостерігалася хвиля спеки, за якою було різке зниження температури, що спричинило два приморозки поспіль. Це стало несподіванкою для рослин, оскільки вони не встигли прокинутися та адаптуватися до нових умов. Температурні коливання також порушили нормальні фази росту рослин, і нам довелося вжити певних агрономічних заходів, щоб спробувати виправити це. Нас рятують азотні добрива GROSSDORF. За наших кліматичних умов вони виявилися ефективними для наших культур», — каже головний агроном Володимир Кононенко.

Для ріпаку ж проблемою стали нестача вологи та пошкодження заморозками. Однак тут сподіваються, що зможуть відновити частину врожаю.

«На початку травня стан пшениці був критичним, оскільки спостерігалася нестача вологи та низка заморозків. Це спричинило стрес для пшениці, і врожайність культури постраждала. У нас також були проблеми з ріпаком, оскільки він погано переносив заморозки. Однак ми вирішили зберегти врожай, оскільки інших варіантів для пересіву на той момент у нас не було», — розповів Володимир Кононенко.

Переваги КАСу з сіркою назвав експерт

Читати

Звичайно, вибір мінеральних добрив залежить від конкретних характеристик ґрунту та культурних рослин, які вирощуються. За словами Марії Віленчик, менеджерки з продажу в Полтавській області компанії GROSSDORF, для регіону, який вона супроводжує, клієнти переважно обирають КАС 26+4S (близько 75% об’ємів по області), КАС 32, діамофоску NPK 10:20:20+4S та нітроамофоску NPK 15:15:15+11S.

«У господарство «Скіф» наша компанія поставляє 700-750 т КАСу 26+4S на рік, саме карбамідно-аміачна суміш з додаванням сірки показала гарні результати на полях цього господарства. До речі, наша компанія першою в Україні отримала ТУ на цей КАС з сіркою», — додає менеджер.

Фахівці «Скіфа» кажуть, що використання такої необхідної для їхніх полів сірки у минулому було проблемою, оскільки вона не завжди входила до складу комплексних добрив. Однак нові продукти, які включають сірку в комплексі, довели свою ефективність.

«Використання добрив компанії GROSSDORF підвищило врожайність зокрема ячменю і пшениці. Наприклад, по пшениці в кращі роки отримували до 11 т/га. Використовуємо їх вже чотири роки. Якість врожаю також покращилася, оскільки вміст клейковини став вищим. Використання цих добрив є відносно новою практикою, тому важливо відстежувати результати, щоб переконатися в їх ефективності та внести необхідні корективи», —  розповідає головний агроном господарства Володимир Кононенко.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com