14 червня 2024, 16:30, Світ

У Бразилії насіння обробляють вуглекислим газом для підвищення польової схожості

Про це повідомляє agropages.com.

За словами розробника, технологія обробки насіння вуглекислим газом є високоефективною та простою. У кожен однотонний мішок з насінням вкладено два пристрої, що нагадують зонди. Один пристрій рівномірно розподіляє газ між насінням, а другий контролює температуру, концентрацію, тиск і розподіл газу в мішку. Цей процес займає 40 хвилин.

Жоао Барбоза, засновник Dioxd, пояснює, що технологія змінює процес дихання насіння. Кисень (O2) викидається, а насіння збагачується CO2 , що знижує швидкість дихання та збільшує поглинання CO2 .

«Цей процес зберігає деякі якісні аспекти насіння, дозволяючи йому виробляти більше енергії під час проростання, таким чином реалізуючи повний генетичний потенціал у полі та покращуючи розвиток рослин», — уточнює він.

Після обробки CO2 насіння можна зберігати до 30 днів перед сівбою.

«Наша технологія не вимагає негайної сівби, що дозволяє фермерам планувати. Вони можуть зберігати насіння в мішках до місяця, зберігаючи його повний продуктивний потенціал», — розповідає Барбоза.

Спочатку ідея Барбози передбачала розміщення підземного шланга біля коренів рослин для вивільнення CO2, що покращило б розвиток рослин, але було дорогим у реалізації. Потім він змінив стратегію на обробку насіння. Протягом 9 місяців розробники тестували технологію і почали комерційну діяльність.

За словами розробника, польові результати були «дуже задовільними», а продуктивність господарств покращувалася з кожним сезоном. Зокрема, цього сезону вона зросла на 20% порівняно з минулим роком. 

Основна перевага для виробників полягає в тому, що не потрібні інвестиції в обладнання; вони просто наймають службу, а яка цим займається.

«Ми проводимо обробки на місці, і виробник отримує насіння готове до сівби. Інвестиції мінімальні. Виробник вкладає близько півмішка на гектар, а технологія забезпечує окупність не менше трьох мішків на гектар», — каже Барбоза.

Наразі стартап планує збільшити свою присутність на ринку Бразилії. Компанія також прагне до міжнародного розвитку на американському континенті, маючи патент на свою технологію. 

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com