6 червня 2024, 10:21, Технології

У Великобританії зібрали врожай ріпаку 6,9 т/га — фермерка поділилася секретами технології вирощування

Про це йдеться у матеріалі: «Секрети трьох переможців з урожайності ріпаку в конкурсі YEN».

До світового рекорду з врожайності ріпаку (7,01 т/га), трохи не дотягнули, втім, і з таким показником фермерська родина перемогла в цьогорічному конкурсі Yield Enhancement Network Awards. Гібрид INV 1035 зайняв перше місце за найкращим потенціалом врожайності у відсотках, досягнувши 77% з 9,01 т/га для категорії олійних культур, з високим вмістом олії 45%. Кінцева густота рослин склала 24 рослини/м² при нормі висіву 40 нас./м² та загальній нормі азоту 220 кг N/га.

Аннабель пояснює свій успіх оптимізацією базових параметрів, таких як рН, дренаж та вибір гібриду. Висівали ріпак в середині серпня. Сівба у вологий ґрунт була ключовим фактором, а добрива, що містять 30 кг N/га, фосфор і бор, вносили, щоб дати посівам поштовх до розвитку.

«Наша технологія сівби була досить традиційною — або плуг, борона, потім сівалка; або min-till, борона, потім сівалка. Але ми плануємо перейти на однопрохідну систему, щоб зменшити витрати», — зазначила Анабель Гамільтон.

Навесні було внесено 190 кг N/га та 65 кг SO₃/га, розділених на два внесення. Перше  тверде, друге  рідке. Внесення азоту в господарстві ретельно контролюється за допомогою інформації про індекс зелених насаджень та знімків нормалізованого різницевого вегетаційного індексу (NDVI).

Також вносили хлорид калію. Внесення гною від великої рогатої худоби на фермі також відіграло важливу роль у підвищенні рівня органічної речовини в ґрунті.

Щодо вибору сорту, Аннабель зазвичай обирає гібриди з показником стійкості до фомозу і білої плямистості листя 7-8 балів.

«Програми застосування фунгіцидів починаються восени, оскільки ми вважаємо, що профілактика краще, ніж лікування. Це дозволяє зменшити навантаження на наш весняний фунгіцид, який ми вносимо дещо пізніше, на стадії зелених бруньок, щоб забезпечити ранній захист від склеротинії».

З урахуванням погодних умов та історичних моделей міграції капустяної стеблової блішки та ріпакового довгоносика, восени проводили дві обробки лямбда-цигалотрином з гербіцидами для боротьби зі злаковими бур'янами. Після потужного досходового внесення, разом з осіннім контролем проводилося внесення пропізаміду на розворотних смугах.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com