5 червня 2024, 15:00, Урожай

Науковець закликав аграріїв пам'ятати про бджіл під час інсектицидної обробки гороху

Про це на своєму Youtube-каналі наголосив Сергій Авраменко, доктор с.-г. наук, головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН.

«Деякі коментатори заявляють, що бджоли не летять на горох, оскільки горох самозапильний. Через що створюється хибна уява про застосування інсектицидів на цій культурі», — каже він.

У своєму відео науковець продемонстрував поле гороху під час цвітіння, на кожному квадратному метрі виявив по кілька бджіл. Він пояснив, що попри самозапильність гороху, бджоли активно відвідують посіви у період цвітіння. Тому при плануванні обробок це слід враховувати.

«Дорогі аграрії, якщо застосовуте інсектициди в період цвітіння, то категорично забороняється застосовувати ті, які приносять шкоду бджолам. Обов'язково сповіщуйте бджолярів, щоб не загубити їхні пасіки. Застосовуйте інсектициди лише вночі і лише безпечні для бджіл, які не шкодять цим корисним комахам», — закликав Сергій Авраменко.

З кожним роком кількість бджіл у світі зменщується, додав науковець та підкреслив, що ті посіви гороху, які запилюються бджолами забезпечують вищу врожайність, ніж від просто самозапилення. Тому при плануванні інсектицидних обробок гороху і сої він радить обов'язково зважати на присутність бджіл у посівах.

Читайте також: Кінський біб — любов ноутільщиків, гурманів і просто гарний сидерат

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com