31 травня 2024, 10:25, ЗЗР

Втрати робочого розчину в процесі обприскування сягають 14,3% — фахівці навели підрахунки

«Припустимо, що у нас чистий обприскувач і нам треба обробити 60 га перед тим, як перейти до нової культури чи препарату. Ми плануємо використати 100 л/га. В нас бак — 4500 л. Штанга — 36 м. Це означає, що нам потрібно 6000 л робочого розчину», — наводять приклад фахівці.

Серед причин втрат робочого розчину фахівці виділяють такі:

  • Коли готуємо робочого розчину більше, ніж потрібно. Тому що ми не довіряємо повністю витратоміру, баку чи не знаємо точного розміру свого поля.
  • Під час запуску штанг перед першою смугою обробки.

Читати: Налаштування обприскувача на потрібну норму витрати робочого розчину

При виході в поле запускається штанга. Залежно від досвіду оператора, зазвичай потрібно від 100 до 200 л, щоб проштовхнути продукт з бака до останньої форсунки. Частина цього розчину втрачається в землю, тому що секції штанги можуть бути відключені, як тільки розчин досягне всіх форсунок цієї секції. Втрати в такому випадку можуть сягати 2,7 л на 1 м штанги.

  • При перекритті через звивистий рельєф та “грубе” керування секціями.

Смуга обробки та секційне керування справляються з перекриттями. Але відомо, що на менш ідеальній місцевості подвійне внесення становить від 4 до 5% площі, щоб дістатися до неквадратних частин поля. І ці втрати ще значніші, коли крайня секція 3 м і більше. До цього додається завчасне включення штанги перед виїздом на поворотну смугу, щоб штанга могла досягти робочого тиску.

  • При дрейфі розчину, що розпилюється, за межі наміченої смуги обробки.

При використанні середнього типорозміру розпилювача можна припускати, що близько 2% препарату зноситься по повітрю. Більша частина цього препарату не повернеться на землю в межах кордонів поля, тому це повна втрата. Велика частина рідини, що розпилюється, яка проходить більше 5 м після виходу зі штанги, залишається в повітрі, і її слід розглядати як повну втрату з поля.

Коли ми закінчимо, насос всмоктуватиме повітря до того, як бак спорожніє через плескання або спінювання робочої рідини, і залишок 190-220 л може бути звичайною справою. Наше моделювання припускає, що залишилося 5% обсягу бака.

Нам також необхідно видалити робочий розчин під час очищення штанги. Це десь 2 літри на 1 м штанги. Це роблять після того, як поле повністю опрацьоване, і тому це також вважається втратами.

Читайте також: Погодні умови та їх вплив на захист рослин. Досвід і поради аграріїв

Таким чином, загальні втрати при обприскуванні складають 860 л або 14,3% від загальної кількості робочого розчину. Наприклад, якщо Площа між промивками становить 60 га при нормі внесення 100 л/га і загальній витраті робочої рідини 6000 л.

  • Втрати при запуску — 90 л або 1,5% від загальної кількості робочого розчину;
  • Втрати при перекритті — 240 л або 4%;
  • Втрати при очищенні бака — 230 л або 3,8%;
  • Втрати при очищенні штанги — 180 л або 3%;
  • Втрати при знесенні вітром — 120 л або 2%.

Нагадаємо, фахівець порадив фунгіцид для тривалого захисту сої і соняшника.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com