23 травня 2024, 15:00, Урожай

Консервативний прогноз — що врожай складе 73 млн тонн — Качка

Таку думку урядовець висловив під час десятого засідання Міжурядової українсько-латвійської комісії з економічного, промислового і науково-технічного співробітництва, пише Укрінформ.

«Консервативний прогноз — що врожай складе 73 млн тонн», — сказав Качка.

Він додав, що врожай може бути вищим за консервативний прогноз та нагадав, що минулоріч Україна зібрала 79 млн тонн зервнових та олійних, попри негативні прогнози.

Втім, з таким прогнозом згодні не всі. Аграрії кількох областей повідомляють про пошкодження посівів приморозками, які накрили північні, східні та південні області в першій половині травня. В Харківській, Донецькій, Запорізькій і Херсонській області приморозкам передувала посуха, внаслідок якої посіви озимої пшениці не сформували потрібну кількість продуктивних стебел. Приморозки лише погіршили ситуацію. З огляду на це, науковець Сергій Авраменко припустив, що на Україну чекає великий недобір урожаю.

Через локальні травневі заморозки аналітики прогнозують підвищення ціни на український ріпак до 500 євро за тонну. За інформацією виробників, у Дніпропетровській, Харківській, Кіровоградській областях пошкодження посівів ріпаку в окремих господарствах становить до 30-40%. У зв’язку з цим, на їхню думку, прогнозованого валового збору ріпаку на рівні 4-5 млн тонн в Україні не буде. 

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com