22 травня 2024, 11:47, Урожай

Аналітики прогнозують підвищення ціни на український ріпак до 500 євро за тонну

Такий прогноз під час брифінгу озвучили аналітики ВАР, пише АПК-Інформ.

20 травня на біржі ціна на ріпак зросла з 475 євро за тонну до 485. Якщо зростання на біржі продовжиться, то вже в найближчі два тижні ціни можуть сягнути 500 євро за тонну, прогнозують аналітики.

«Навіть якщо біржа до кінця тижня покаже зниження котирувань, у довгостроковій перспективі цінники на український ріпак перевищать позначку 500 євро за тонну», — зазначили аналітики.

За інформацією виробників, у Дніпропетровській, Харківській, Кіровоградській областях пошкодження посівів ріпаку в окремих господарствах становить до 30-40%. У зв’язку з цим, на їхню думку, прогнозованого валового збору ріпаку на рівні 4-5 млн тонн в Україні не буде. Якщо минулого року вдалося зібрати 4,7 млн тонн, то цьогоріч урожай не перевищить 4,1 млн тонн. 

Читайте також: Озимий ріпак: як вибрати гібриди для різних термінів сівби, оптимальні міжряддя і норми висіву, стійкість до основних хвороб

Вони додали, що підтримку цінам надаватиме і конкуренція за ріпак між експортерами та переробниками.

«В Україні планується переробити близько 500-550 тис. тонн ріпаку. Тому можна очікувати, що буде «боротьба» за олійну між експортерами та переробниками. Якщо в минулі часи Україна швидко експортувала ріпак за 2-3 місяці, то цьогоріч сезон був довгим і тривав до лютого-березня. Тому можна не очікувати великої пропозиції олійної від аграріїв у липні-серпні, бо продавати ріпак під час збирання врожаю будуть лише ті, кому потрібні будуть «швидкі гроші», — йдеться в повідомленні.

Наразі ціни на ріпак становлять 420-425 євро за тонну на базисі СРТ Одеса. Зі слів аналітиків ПУСК, фіксується високий попит на новий урожай ріпаку: і трейдери, і переробники активно контрактують олійну. Зокрема, контракти з поставкою до Німеччини укладаються за цінами 460-465 євро за тонну на базисі DAP.

Нагадаємо, аграрії передисковують посіви пошкоджені травневими приморозками. Найбільше постраждали посіви ранніх сортів озимої пшениці, гороху, кукурудза і озимий ріпак.

  • З чотирьох стебел лише одне продуктивне: фахівець прогнозує великий недобір врожаю пшениці
  • На Сумщині 3-5% сходів рослин кукурудзи та сої ранніх строків сівби пошкоджено приморозками
  • Фахівець розповів, чи варто пересівати кукурудзу після нічних заморозків

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com