10 квітня 2024, 10:34, Посівна

Рекордні площі під соняшником планують засіяти аграрії Кіровоградщини

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на слова керівниці обласного департаменту агропромислового розвитку Валерії Фурманової.

Чиновниця пояснила, це пов'язане з тим, що нині соняшник має попит на внутрішньому ринку і є більш рентабельним, ніж зернові та кукурудза.

«На соняшник зараз є ціна. Активно переробляється на соняшникову олію, на шрот, його можна здавати на переробні підприємства області й України, він експортується і продається на внутрішньому ринку. Рентабельність на соняшник торік була 70%», — зазначила Валерія Фурманова.

Зі слів керівниці департаменту, наявні потужності підприємств здатні переробити 2,2 млн т соняшнику, тоді як щорічне виробництво не перевищувало 1,5 млн т.

Читати також: Урожайність соняшнику 4-4,5 т/га в сезоні-2023 отримав аграрій з Кіровоградщини

Наразі ж аграрії Кіровоградщини сіють ранні зернові та зернобобові культури. Засіяли 53 тис. га. Загалом ярих зернових культур прогнозується засіяти 377,6 тис. га, з них ранні зернові та зернобобові — 71,8 тис. га і кукурудзи — 303 тис. га. Також місцеві аграрії запланували посіяти цукрового буряку 11,6 тис. га та сої — 130,2 тис. га.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Внести та не втратити азот: кроки для забезпечення кращого азотного живлення