10 квітня 2024, 09:05, Техніка

Програма часткової компенсації вартості придбаної вітчизняної техніки відновлена

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на пресслужбу Міністерства економіки.

Зазначається, що відповідний наказ про формування та затвердження переліку вітчизняної техніки й обладнання для агропромислового комплексу, вартість яких частково компенсується коштом бюджету, підписала перша віцепрем’єр-міністерка — міністерка економіки Юлія Свириденко.

Аграрії зможуть отримати назад 25% від вартості цієї техніки, купуючи її від виробників з переліку. Натомість імпорт сільгоспмашин та обладнання може зменшитись до 10%. Наразі до оновленого переліку увійшло 964 номенклатурних позицій продукції 21 українського виробника сільгоспмашин та обладнання.

9 помилок в роботі з сільгосптехнікою, про які має знати кожен агроном

Читати

Щоб отримати часткову компенсацію від держави вартості придбаної техніки чи обладнання,  агровиробник має обрати постачальника з переліку на сайті Мінекономіки, придбати необхідну техніку, подати до уповноваженого банку заявку та підтвердні документи.

Заявки щодо включення техніки та обладнання до переліку в поточному бюджетному періоді подаються до 31 жовтня. Техніка та обладнання за заявками, поданими після 1 листопада, може бути включена до переліку на наступний рік.

За словами Свириденко, в держбюджеті на 2024 рік на реалізацію програми закладено 1 млрд гривень. За підрахунками, цього вистачить, щоб задовольнити заявки на вітчизняну техніку близько чотирьох тисяч агровиробників, пояснила посадовиця. Вона додала, що, зокрема, йдеться і про новий поштовх для розвитку машинобудівних підприємств.

За її словами, програма компенсації аграріям довела свою ефективність в попередні роки: частка української продукції на внутрішньому ринку за період 2017-2021 років зросла вдвічі завдяки створеному попиту та ціновій перевазі.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com