8 квітня 2024, 09:00, Технології

Змінна норма висіву — не засіб економії на посівматі, а розміщення насінини туди, де від неї буде найвищий результат — Мірненко

«Із змінною нормою висіву нема питань хіба що до кукурудзи. Одна зернина — одна рослина — один качан. Відповідно, на зонах з вищою продуктивністю норму збільшуємо, з нижчою — знижуємо. А що робити з рослинами, які кущиться чи гілкуються? Із соєю є сенс вчинити прямо протилежно до кукурудзи — в зонах вищої продуктивності знизити норму, а в зонах нижчої — збільшити», — каже фахівець.

Він пояснює, що на хороших ділянках рослини сої ростуть вищими. При цьому нижчі яруси більш затінені, що створює оптимальні умови для розвитку пліснявих хвороб. Тому зниження норми, наприклад, до 300 тис шт./га,  зменшить висоту рослин, що покращить просвітленість та провітрюваність.

«Всі поживні речовини тепер будуть розділятись на меншу кількість рослин, що стимулюватиме їх гілкування та збільшить кількість бобів на рослині. Попри меншу кількість рослин на одиниці площі, ви не програєте у врожайності», — пояснює Володимир Мірненко.

На бідних ділянках він радить збільшувати норму висіву до 400-450 тис шт./га. Це збільшить висоту рослин та покращить контроль бур’янів.

Також норму висіву слід збульшувати на ділянках схильних до залізодифіцитного хлорозу. Більша кількість рослин буде більше виділяти кислот кореневою системою, що інтенсивніше переводитиме залізо з недоступної форми в доступну.

Читайте також: Розпізнавання дефіциту елементів живлення на сої та проявів хвороб, етапи інсектицидного захисту

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com