31 березня 2024, 18:27, Посівна

Про перспективи вирощування озимого льону в Україні розповів Мішель Терещенко

Про це повідомляє AgroStory з посиланням на сторінку в мережі Facebook підприємця Мішеля Терещенка.

Пан Мішель уже декілька років намагається відродити в Україні вирощування технічних конопель і льону. Нещодавно він заснував новий проєкт «ДАРЛІНЬ» («DARLEEN»), метою якого є повернення на поля текстильного льону.

Технологія вирощування органічного льону

Читати

Льон-довгунець, який має довгі волокна, придатні для виготовлення тканин, українські аграрії подекуди сіють і зараз. Утім, його вирощують як яру культуру для отримання насіння — так само, як і інші форми цієї рослини, а про використання волокна не йдеться. Але в світі поширюється мода на все натуральне, зокрема й на тканини. І лляний одяг в багатьох країнах охоче купують, хоча коштує він дорожче, ніж штучний і синтетичний. Отже, заробляють на льонові і фермери, і текстильна промисловість, і модна індустрія.

Зазначається, що текстильний льон має як яру, так і озиму форму. Останню в нашій країні не вирощують, але саме вона може дати волокно метрової довжини — проти ярої, в якої воно вдвічі-втричі коротше. Саме з озимим льоном почав минулої осені експериментувати Мішель Терещенко. Насіння він використав французьких сортів. Посіяли його в Житомирській, Сумській і Тернопільській областях. Допомагають провести експеримент науковці.

За словами підприємця, станом на 25 березня можна сказати, що французькі сорти цілком добре пережили українську зиму, хоча під час зимівлі, 8 січня, температура падала до –19,2°С.

«Вони добре перенесли українську зиму і готові тепер використовувати вологу нашої весни й дарувати нам довгі та дорогоцінні текстильні волокна на початку літа. Їхня коренева система міцно закріплена в ґрунті, і рослини, здається, тепер готові почати своє сходження в небо. Ми мріємо знову отримати метр довгих і красивих текстильних волокон з нашого унікального українського чорнозему», — зазначив Мішель Терещенко.

За його словами, у Франції льон — найрентабельніша з усіх польових культур. Тому чимало фермерів віддають перевагу саме їй. Проте, отримати волокно потрібної якості — все ж не найлегше завдання. Впоратися з ним можуть ті сільгоспвиробники, які старанно вивчають особливості культури й ретельно дотримуються всіх вимог технології.

На думку Мішеля Терещенка, в Україні є аграрії, яким під силу взятися за виробництво довгунця й досягти успіху в цій справі. Тож він закликає їх приєднуватися до проєкту «ДАРЛІНЬ», щоб разом відродити галузь льонарства в нашій країні.

Читати також: Льон олійний: технологія вирощування, насіння, економіка. Поради фахівців